Bouwcafé

Aardbevingsbestendig bouwen, de praktijk

Aanleiding:

Aardbevingsbestendig bouwen en bouwkundig versterken zijn inmiddels bekende begrippen in de regio Groningen. Maar hoe doe je dat precies? Hoe zuur is het als je een mooi slank huis hebt ontworpen waar niets meer van overblijft als het aardbevingsbestendig gemaakt wordt. In de diverse symposia die ik bezocht heb worden ontwerpuitgangspunten genoemd waar je rekening mee moet houden. Hierbij moet je denken aan regelmaat in de plattegrond en het reduceren van massa. Dat werkt in het geval van nieuwbouw. Maar als je een bestaand gebouw wil uitbreiden en bouwkundig wil versterken wordt dat een heel ander verhaal. Een veel gehoorde kreet is ‘dan knoop je de vloer aan de muur vast’. Leuke theorie, maar hoe doe je dat in de praktijk met een houten vloer en een stenen muur? Een hoop vragen en onduidelijkheden dus…..

Waar:

Op donderdagavond 17 maart a.s. vindt in het Goudkantoor in Groningen het eerste Bouwcafé plaats. Een informatieve avond waarin antwoorden gegeven worden op de hierboven genoemde vragen. Het doel van de avond is om aan de hand van praktijkvoorbeelden inzicht te krijgen in de materie van aardbevingsbestendig bouwen en bouwkundig versterken.

Voor wie:

De avond is geschikt voor iedereen die zich bezighoudt met bouwen zoals architecten, ontwerpers, tekenbureaus en vastgoedeigenaren. Uiteraard is iedere geïnteresseerde welkom.

Sprekers:

De avond wordt ingeleid door Erik Meijles, docent geografie van de natuurlijke omgeving aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij zal een korte uitleg geven over het verschijnsel geïnduceerde aardbeving en het effect van de ondiepe bodemsamenstelling op de grondversnelling.

Tweede spreker is Hendrik Land, constructeur en directeur van Cibis Bouwadviseurs. Hij zal ingaan op de technische en constructieve kant van aardbevingsbestendig bouwen en bouwkundig versterken. De nadruk ligt hierbij op de praktische uitvoering van diverse onderdelen. Tevens zal een korte toelichting worden gegeven op de recent verschenen NPR 9998.

Programma:

19:00 – 19:30     Ontvangst met koffie/ thee

19:30 – 19:35      Opening/ welkom door Alex Westerhoek

19:35 –20:00      Wat is een geïnduceerde aardbeving door Erik Meijles

20:00 – 20:15     Vragen

20:15 – 21:00      Aardbevingsbestendig bouwen; De Praktijk door Hendrik Land

21:00 – 21:15       Vragen/ behandelen praktijksituaties

21:15 – 22:15       Afsluiting door Alex Westerhoek en aansluitend een borrel

Kosten:

De kosten voor deze avond bedragen € 50,- p.p. incl. borrel.

Aanmelden:

U kunt zich aanmelden voor deze avond door een mail te sturen naar info@bouwadviesgroningen.nl